Sidor

måndag 29 november 2010

En fantastisk SOLIG måndag !!!!

Idag går dagen helt  i gult och soligt !!! Vilken fantastisk måndag då solen bara öser ner ljus och lite värme på oss. Och jag fick sådan lust att baka saffransskorpor, som är helt underbara.


Vill ni ha receptet ??? Jag skriver ner det hursomhelst !!

100 g marg.
1 paket saffran
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel grovhackade

Smält marg, rör ner saffran. Tillsätt övrigt. Rulla 3 längder och grädda i 200 gr.i 10-15 min.  Dela i sneda bitar. Sänk ugnen till 175 gr. och rosta i 10-15 min. Stäng av ugnen, men låt skorporna stå kvar tills de svalnat.  Riktigt goda.

Idag stämde verkligen min lilla väderprognos som spådde SOL. Tänk vilken skillnad en sådan dag blir !!!  Solen står inte högt på himlen , men snart är det ju vintersolståndet och då vänder det..


Uppe på himlen hörde jag plötsligt ett flygplan. Det är inte ovanligt, för vår by ligger precis på inflygnings"vägen" till Kalmar flygplats. Man kan ibland inte låta bli att "sätta sig i planet" man ser och flyga iväg till något mysigt, skönt ställe. Ser ni planet förresten ?? Mitt i den knallblå himlen.


När det blir så här ljust måste man ju fotografera saker som ligger på tur. Det blir så mycket bättre med ljus. Jag har gjort två julkort med lite annorlunda färger , murrigt grönt  och turkos. För alla julkort behöver väl inte vara röda, gröna ,vita ???



Jag "fotade" också juldukar , från min mammas broderiskatt. Jag har sagt det förut.....hon var fantastisk på att brodera. Allra mest korsstygn. Det är så roligt att använda dem varje jul . Jag ska visa er några efterhand och jag lägger dem i sidebaren.


Och tänka sig,  två nya AWARDER har kommit till mig. Man blir verkligen glad för sådan uppskattning. TACK snälla PLING  och LILLY!!


Nyligen sktrev jag en lång lista med egenskaper om mig , så nu får jag hitta på något annat. Det blir ......

7 saker om min/vår jul :

1.   Älskar julen och hela adventstiden .

2.   Har en JULBOK som jag skriver ner planeringslistor i , mat, recept , julklappar ,pyssel m.m. Den har hängt med sedan 80-talet. Roligt att se tillbaka i den.

3.   Det är mycket JULPYNT i vårt hus, ett riktigt julhus säger många. När barnen var små skulle sakerna finnas på samma plats varje år. Och deras tillverkade pynt prydde granen. Nu är det röda kulor och något färre julpynt. Något vi inte minskar på är makens tomtar. Han får en ny av mig varje år sedan vi gifte oss . Ni ska få se !!!

4.  Att STÖPA LJUS har vi gjort i många år . Vi stöper alltid ett 6-armat ljus, så många grenar som vår familj innehåller.

5.   Hela familjen brukar varje år göra JULGODIS tillsammans. Det är en höjdpunkt. Lite kaotiskt , men sååå roligt.

6. En hemgjord JULOST är en viktig ingrediens på julbordet. Men den gör vi inte själva. Rödkål däremot kokar vi. En annan viktig sak är SMULTRONEN PÅ JULGRÖTEN. Det blir nog ingen riktig julafton utan dem.

7.   I många år har vi haft en liten kul lek i väntan på tomten. Det är ett HEMLIGT PAKET som en person köpt. Den går runt bordet och man får gissa och försöka komma fram till vad paketet innehåller, bara ja och nej-frågor. Den som gissar rätt får det och köper nästa års paket.  


Alla som vill, kan väl också skriva ner 7 jultankar. Det är FRITT FRAM !!!! På detta sätt skickar jag denna award vidare.


28 kommentarer:

Unknown sa...

Underbara julkort!!
Kallt, sol och snö bra början av juletiden
Kram Elin

Anonym sa...

Skönt med sol men här har det kommit lite snö! Receptet på saffranskorpor ser gott ut...Jag gillar skorpor så jag kanske provar det... Julboken var ett roligt tips också! Ha fortsatt trevlig dag! kram Nina

Sanna sa...

Ni har solsken och vi har snöstorm, men jag tycker det är mysigt. Nu kan vi vara hemma och ha det mysigt en hel dag extra utan dåligt samvete. Men det avtar nog under natten så är allt tillbaka till det vanliga imorgon igen. Tackar för receptet på saffranskorpor de kommer jag att testa ser himla goda ut och jag vet att jag har smakat det nån gång.

Kram

Hedvig sa...

Älskar julkorten! Tycker absolut inte de alltid måste vara röda och gröna. Tvärtom tycker jag nog bäst om de kort du gör som inte är det. :)

Roligt att läsa dina julsvar också! Så ambitiös du är! Hos oss fick vi upp adventsstakarna i sista sekund igår kväll och ljusen i adventsstaken fick bli svarta (apropå otraditionella färger...). :)

Ha en fortsatt bra måndag!
Kram
/Hedvig

Gunilla sa...

Kul att du hitta till min blogg, jätte fin blogg du har me, Saffransskorpor mmmm det låter jätte gott/

Bettan sa...

Åh vilka fina julkort... nä dom behöver inte vara klassika i färgerna... man kan ha nästan vilken färg som helst...Och bakar... det gör du hela tiden ..tänk om du bodde närmare.. då skulle jag komma hem till dej med en korg... och fylla den med gott... naturligtvis så skulle jag betala dej!! Ha det så bra. Kram sytanten

Myricas Farmor sa...

ja dessa skorpor ska jag nog pröva,
vilka fina kort du tagit på naturen, jag bara älskar atur kort.
Och så klart dina egenhändiga kort är såå fina.
Ha det gott
kram

Marie Havén sa...

Hej Eva!
Skorpor som är så GOTT. Det blir att skriva ner receptet,och testa.
Vilka vackra kort du gör,jag tycker man kan göra julkort i vilka färger man vill,t.o.m.
rosa,jag gjorde det förra året,blev faktiskt jätte läckert.

Vilka vackra juldukar din mamma gjort,sånt är så kul att ha,så fina minnen.
Ha nu en fin fortsatt kväll.
Kramizar

marie.haven@hotmail.com

Birgitta sa...

Vilket vackert väder du haft idag. Även hos oss har solen lyst på oss. Men fy så kallt -18 i morse och säkert lika mycket i natt.
Vi har flygplanen från Gardemon som tar sin rutt här över.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Maja sa...

Vilka fina julkort, det såg verkligen mysiga ut i dem där färgerna! :) Vad bar med ett recept, det ska jag prova någon gång! ;)
Hej hej,
//Maja (virkans amigurumi)

Mimmi Hek sa...

Receptet lånar jag nog. Det såg gott ut. Vilket fint foto, ett riktigt vackert julkort blev det. Naturligtvis måste inte alla julkort vara i rött och vitt. Det funkar ju fint med andra färger med.

Skaparglädje sa...

Tack för receptet på saffranskorpor, blir sugen på att baka dem, men det hinns inte med den här veckan.

Vilket härligt vinterväder du har haft idag, hos mig har det snöat och blåst och varit mulet.

Jag tänkte på min granbock, nästa år får du väl sätta dig i bilen och köra till mig så hjälps vi åt att göra en till dig också, det är inte så långt från Kalmar till mig.
Kram!

Veronica sa...

Vad glad jag blev när jag såg receptet på saffrans skorporna.
Jag älskar allt med saffran så det måste jag testa.. TACK!

Skaparglädje sa...

Hej igen!

Läste igenom receptet, du skrev att längderna ska gräddas i 200 gr, men hur länge då?
Kram!

Lindha sa...

Saffransskorpor lät jättegott! Ska ta och testa det receptet inför julen! Tack för att du delar med dig!

Vilka fina kort du gjort!!

Hoppas du får en skön kväll!

Må så gott! Kram Lindha

Carina sa...

Oj vad gott det lät med saffransskorpor.
Vad härligt det har varit hos er idag, vi har inte haft någon sol och -14. Eva är det något du inte hinner med eller kan...?hihi.Kul är det i alla fall att se vad du gör och vad man kan göra Kram Carina

Evas Pyssel sa...

Tack "Skaparglädje "...jag hade missat gräddningstiden. Nu står den i receptet. // Eva

Sanne sa...

Tack för receptet! Ska baka redan imorgon.

lulle2 sa...

Härligt att det har varit sol på båda sidor om Sverige idag. Mmmm... saffranskorporna ser så goda ut. Undrar om jag hinner baka?? I vilket fall ska jag lägga receptet på minnet, Tack för det.

Fijaffa sa...

Här har vi också haft sol idag, visst är det härligt?!!
Tack för receptet! Någonstans har jag recept på saffransbiscotti som jag har tänkt testa i flera år men aldrig hunnit med. Kanske jag testar ditt recept istället.

Annelie sa...

Blev jätteglad när jag fick se ditt recept på saffransskorpor - det vill jag hemskt gärna prova, det är ju så gott :-) TACK!

Pernilla sa...

Saffransskorpor låter mumsigt. Julduken med hjärtan broderade jag själv för många år sedan. Den kommer väl fram nu till jul igen.

Inge sa...

Tack för receptet.
Härliga julkort och så vackra broderier. Lyckliga du som har en sådan skatt att ösa ur.

Anonym sa...

Underbart fina julkort!! Saffransskorporna såg väldigt goda ut ;)

/Lisa

Maria sa...

Ja, visst var det en härlig dag igår - och denna dag är ju också så fin och ljus.
Roligt att läsa om er jul. Man har sina traditioner i familjerna och det är mysigt. Fina kort - änglastämpeln har jag också.
Njut av dagen! Kram!

Nettan sa...

Oh de saffransskorporna måste jag prova, tack snälla för att du delar med dig!

Vad roligt att få höra om er jul, tänk att samma tradition firas med så många olika "specialiteter" hos var och en =) Smultron på tomtegröten har jag aldrig ens föreställt mig, hur bär ni er åt då? Sparar du i frysen? (åh nu fick jag en liten, liten sommarlängtan när jag tänkte på smaken....)

SusanLotus sa...

Ojoj, vad mycket jag har att läsa igenom här. Kul att titta in på din sida igen :)
Julplaneringsbok låter toppen. Själv är jag mycket för alla slags listor som jag bockar av sedan. Kram

maska sa...

Flotte julekort.
Takk for at du deler oppskrifter.
Disse må jeg prøve.
:)